Forkæl haven med farverige tagetes planter

Tagetes-planter har mange unikke egenskaber, der gør dem særligt egnede til haven. De er nemlig stærkt duftende, hvilket hjælper med at holde skadedyr væk fra haven. Desuden har tagetes-planter en tendens til at tiltrække nyttige insekter som f.eks. mariehøns og svirrefluer, der spiser skadelige skadedyr. Tagetes-planterne er også meget selvsående, hvilket betyder, at de let spreder sig i haven og danner et farverigt tæppe år efter år. Endelig er tagetes-planter robuste og tørketålende, hvilket gør dem nemme at passe og pleje.

Hvordan du planter og dyrker tagetes

Tagetes er nemme at plante og dyrke. Vælg en solrig placering med velafvandet jord, og plant dem i foråret eller forsommeren. Sørg for at holde jorden fugtig, indtil planterne er etableret. Klip visne blomster af for at fremme ny blomstring. Tagetes er alsidige og kan bruges i både blomsterbede, krukker og som kantplanter. Hvis du ønsker at lære mere om de bedste tagetes planter, kan du læse alt om dem her.

Forskellige tagetes-sorter og deres særpræg

Tagetes-slægten omfatter en bred vifte af farverige og dekorative planter, der hver især har deres eget særpræg. Den velkendte Tagetes erecta, også kaldet stor tagetes, er kendt for sine store, dobbelte blomster i gule, orange og rødlige nuancer. Tagetes patula, også kaldet fransk tagetes, har en mere kompakt og busket vækst med mindre, enkle blomster. Tagetes tenuifolia, også kaldet guldbørste, har fine, næsten fjerlignende blade og mindre, enkle blomster i gule og orange nuancer. Uanset hvilken sort du vælger, vil tagetes-planterne tilføje et strejf af solskin og farveglæde til din have.

Sådan får du tagetes til at blomstre hele sæsonen

For at få dine tagetes planter til at blomstre hele sæsonen, er der et par ting du kan gøre. Først og fremmest er det vigtigt at plante dem i en solrig placering med veldrænende jord. Giv dem en god start ved at tilføje kompost eller humus til jorden inden plantning. Sørg for at holde jorden fugtig, men ikke våd, og fjern visne blomster for at stimulere yderligere blomstring. Overvej også at bruge et blomstrende gødningsmiddel hver 2-3 uger for at give planterne den næring de har brug for. Hvis du følger disse simple trin, kan du nyde dine farverige tagetes planter hele sommeren.

Tagetes som naturligt ukrudtsmiddel

Tagetes-planter har vist sig at være et effektivt naturligt ukrudtsmiddel i haven. Planternes stærke duft afskrækker mange skadedyr, og de udskiller stoffer i jorden, som hæmmer væksten af andre planter. Ved at plante tagetes mellem afgrøderne eller omkring bede kan du reducere behovet for kemiske ukrudtsmidler betydeligt. Tagetes er nemme at dyrke og kræver minimal pleje, så de er et oplagt valg for dem, der ønsker en mere økologisk have.

Brug tagetes i din krydderiurtehave

Tagetes er ikke kun smukke at se på, de har også mange praktiske anvendelser i din krydderiurtehave. Planten er kendt for sin evne til at holde skadedyr på afstand, hvilket gør den ideel til at plante mellem dine krydderurter. Placér tagetes-planter rundt om i haven, særligt tæt på de afgrøder, der er mest tilbøjelige til at blive angrebet af skadedyr. Den stærke duft fra tagetes-planterne hjælper med at holde uønskede gæster væk og beskytte dine krydderurter. Tagetes er desuden en god ledsagerplante, da den kan tiltrække nyttige insekter som f.eks. svirrefluer, der hjælper med at bekæmpe skadedyr. Så med tagetes i din krydderiurtehave får du både farve, duft og en naturlig beskyttelse mod skadedyr.

Tagetes som dekorativ kant omkring bedene

Tagetes er et fremragende valg til at skabe en farverig og dekorativ kant omkring bedene i haven. De kompakte, buske-agtige planter vokser hurtigt og danner en tæt, ensartet kant, som effektivt indrammer bedene. Tagetes fås i et bredt udvalg af farver, fra gule og orange nuancer til rød og brun, hvilket giver utallige muligheder for at skabe en harmonisk og stilfuld ramme omkring beplantningen. Når planterne blomstrer, tilfører de haven et smukt og livligt udtryk, der både tiltrækker sommerfugle og bibestøvere. Tagetes er desuden nemme at plante og passe, hvilket gør dem til et oplagt valg for haveejerens, der ønsker at forskønne deres bed med et flot og vedligeholdelsesfrit kantbånd.

Sådan passer du dine tagetes-planter

Tagetes-planter kræver regelmæssig vanding for at holde sig friske og blomstrende. Sørg for at jorden ikke tørrer helt ud mellem vandingerne. Giv planterne næring ved at tilføje kompost eller et flydende gødningsmiddel en gang om måneden. Fjern visne blomster og blade for at holde planterne pæne og sunde. Hvis planterne begynder at se slappe eller gullige ud, kan de have brug for mere sol. Flyt dem til et solrigt område, hvis muligt. Med den rette pleje vil dine tagetes-planter blomstre smukt hele sommeren.

Tagetes – en farverig og duftende havegæst

Tagetes, også kendt som prydfrøer, er en charmerende og farverig havegæst, der kan tilføje et strejf af glæde til enhver have. Disse blomster kommer i et bredt udvalg af farver, fra gule og orange nuancer til mere dristige rødlige og brunlige toner. Udover deres smukke udseende, udsender tagetes-planterne en behagelig, krydret duft, der kan hjælpe med at holde uønskede insekter på afstand. De er nemme at dyrke og trives i de fleste veldrænede havejorde. Når de blomstrer, tiltrækker de en mangfoldighed af bestøvende insekter, hvilket gør dem til et værdifuldt tilskud til enhver blomstrende have.

Gode kombinationer med andre sommerblomster

Tagetes planter passer godt sammen med andre sommerblomster, der kan skabe en flot og farverig kontrast. Prøv for eksempel at kombinere tagetes med petuniaer, som kommer i et bredt udvalg af farver. Denne kombination vil give din have et smukt og harmonisk udtryk. Du kan også plante tagetes sammen med løvefod, som har dekorative blade i forskellige nuancer af grøn og lilla. Denne kombination vil tilføje en spændende og uventet dimension til din have.